Изпрати запитване

22 години конкурс по програмиране CodeIT

14юни

22 години конкурс по програмиране CodeIT

14 юни 2022, София.  Мартин Копчев е победителят в  22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT организиран от Мусала Софт. ИТ таланти, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието. Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие -  Софийски университет „Св. Клиемент Охридски“. Обръщение към гостите отправи Президентът на Република България Румен Радев, под чиито патронаж се провежда конкурсът.
„Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти. Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта Президентът на Република България Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT. 
„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес - създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт. „Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.“


Финално Класиране CodeIT 2021/2022:
1. Мартин Копчев - 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. 
2. Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски“.  
3. Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен;  
4. Душко Обрадович - преподавател по информатика в гимназията в Сомбор, Сърбия.  
5. Неманя Майски - 10 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия. 
6. Румен Михов -   12 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“.
7. Веселин Георгиев - състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT устройства и data loggers.
8.Ния Димитрова  – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен. 
9. Ведран Бажич  - 11 клас, гимназия "Велко Петрович" в гр. Сомбор, Сърбия. 
10. Добрин Башев - възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово. 
11. Александър Губица - 10-ти клас, гимназия "Велко Петрович", гр. Сомбор, Сърбия. 
12. Георги Петков -  9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна.  

Класиране младежи:
1.    Михаил Михалев - ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" Габрово.
2.    Симона Христова - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
3.    Нермин Идириз - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
4.    Виктор Папазов  - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
5.    Мартин Недев - 8 клас в ПМГ "Акад. Боян Петканчин", гр. Хасково

Нермин Идириз, Симона Христова и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ” , Шумен. 

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 
От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновени. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България - един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите - четири златни и един сребърен медал от IOI.
Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев - президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент. 
Специални благодарности към нашите патрони и спонсори, които осигуриха наградите за финала и ни подкрепиха за реализацията на CodeIT, сезон 2021-2022. 

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio и Cougar Gaming за България, Brother , Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз , “Аз мога тук и сега”, Интерпред СТЦ София, Edoardo Miroglio

Патрони: Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет - София и Факултет „Компютърни системи и технологии“,  Университет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“,  Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, ППМГ "Акад. НиколаОбрешков" - Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас,  Технологично училище „Електронни системи” - София, , Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа по информатика "Шикови" - Ямбол. 

Допълнителна информация за CodeIT: 

CodeIT (https://codeit.bg/).Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание,  днес CodeIT събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г.  конкурсът става международен и са въведени  Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.  

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев  - Президент на Република България от 2017г. 

До момента в CodeIT са участвали 2000 + състезатели от 20+ държави, сред които Китай, Сърбия, Северна Македония, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Хърватска, Армения, Ирландия, Египет, Украйна и др. За първи път тази година има участник от Кения. 

Над 40 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт  (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 370 за тези 22години. 

Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди  надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000. От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите – в България за гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот ВУ (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов (България). Тази година участниците се срещнаха с Христо Венев (България) – на второ място в IOI ранглиста на всички времена. 
 

източник: Мусала Софт

ИНТЕРПРЕД - БОЯНА

ИНТЕРПРЕД - БОЯНА

София, Манастирски ливади - Изток пк. 1404, ул. "Спас Соколов" 7
Виж на картата Контакти LinkedIn